Перейти к основному содержанию

КВАС - НАЦЫЯНАЛЬНЫ РУСКІ ХЛЕБНЫ НАПОЙ.

Квас – спрадвечна рускі хлебны напой. Ён быў менавіта рускай асаблівасцю, як для французаў – сідры і ліманады, а для немцаў і ангельцаў – піва.
Квас — гэта традыцыйны для Русі напой, які ўжывалі ўсе жыхары, па-за залежнасці ад дастатку і саслоўя. 
Пажыўны напой, з кіслява-салодкім прысмакам. Цяпер ён ставіцца да безалкагольным, але ў старажытнасці па крэпасці ён мог прыраўноўвацца да віну. Ўжывалі яго штодня. Ён жа з'яўляўся напоем для асаблівых выпадкаў, святочных гулянняў і памінак. Жыхары Русі лічылі яго гаючым і давалі ўжываць у ежу цяжкахворым людзям.

ГІСТОРЫЯ ПАХОДЖАННЯ КВАСУ НА РУСІ 
Першыя згадкі пра Хлебны напой датаваныя 989 годам, калі обратiушы падданых у хрысціянства князь кіеўскі Уладзімір, загадаў частаваць народ ежай, мёдам і квасам.

Адкрыццё спрадвечна рускага квасу звязваюць з земляробам Солодкiным. Аднойчы зерне, якое захоўваецца ў яго гумне, прамоклі. Каб высушыць яго, Салодкін расклаў зерне пад праменямі сонца. Цяпло і вільгаць зрабілі сваю справу, збожжавыя прараслі. Яму нічога не заставалася рабіць і зерне было перамолата ў муку. Пасля Салодкін замясіу з яго цеста, але солад — не дрожджы, цеста ў аб'ёме не вырасла, а, наадварот, зменшылася ўдвая. Спробы спячы і пасмажыць яго, ні да чаго не прывялі, аладкі атрымліваліся кіслымі і полусырымі.

Салодкін замачыў нарыхтаваную апару ў вадзе, спадзеючыся, што яна забярэ з яе кіслату. Праз пару дзён у пакінутым паўфабрыкаце цеста выпала ў асадак, а закіслая вада апынулася прыемнай на густ, кисловатай і хмелящай. Гэта і быў першы хлебны напой - квас.

Рыхтавалі хлебны напой ўсюды: у вёсках і гарадах, у казармах і бальніцах. Варылі яго і ў прамысловых маштабах. Існавалі для гэтага квасаварні. Прафесія квасніка лічылася ганаровай. Менавіта кваснікі эксперыментавалі з напоем, дадаючы ў яго грушы, яблыкі, мяту, перац, брусніцы і многае іншае. 

ПАХОДЖАННЕ СЛОВА «Квас»  ці «Хлебны напой»

"Квас" — спрадвечна рускае слова. Азначае яно "кіслы хлебны напой", што характарызуе смакавыя якасці любімага многімі прадукту.

ЯК РЫХТАВАЛІ КВАС НА РУСІ

Рэцэптаў прыгатавання квасу на Русі налічвалася больш тысячы. Асновай для падрыхтоўкі напою служылі збожжавыя: проса, авёс, жыта, ячмень.
Рыхтаваўся квас у старажытнасці доўга. Збожжа замочваюць, проращывалі, сушылі, малолі і ўжо пасля рыхтавалі сусла. Працэс пад час  мог займаць каля 70 дзён. Пры гэтым у дамах квас прысутнічаў пастаянна, захоўвалі яго ў бочках, у склепе. 

Каб квас відавочна не аддаваў сівухай, у яго дадавалі палын, святаяннік, хмель і інш. Пазней да травах дадаліся лісце парэчкі, маліны, суніцы і нават мяты. Самым дарагім і лепшым з усіх лічыўся хлебны напой на мяду.

З ЧЫМ ДОБРА ПІЦЬ КВАС

Квас ужываўся з рэдзькай, чорным хлебам і зяленым лукам. Такі абед выдатна спаталяў голад і смагу сялян і аратых. Такі ж прыём ежы быў традыцыйным у пост. Пілі квас у гэтыя перыяды па тры разы ў дзень.